نطنز، دیار درختان کهنسال

به گزارش مهسان بلاگ، طبیعت زیبا و بکر، به همراه دست ساخته های بشری و تلفیق آن سبب ایجاد محیطی بسیار مساعد و مناسب برای رونق گردشگری در این منطقه شده است. طبیعتی که نمونه مشابه آن کمتر در استان اصفهان وجود دارد. آثار طبیعی همچون درختان کهنسال، آبشارها، غارها، برکه های طبیعی، رودخانه فصلی، گونه های خاص گیاهی و جانوری و نمونه های فراوان دیگر که هر کدام خود دنیایی از زیبایی و قدرت بی انتهای خالق یکتا است. این آثار طبیعی در کنار جاذبه های تاریخی و معماری در شهر نطنز تأثیر فراوانی در جذب و رونق گردشگری و اقتصاد منطقه می تواند داشته باشد.

نطنز، دیار درختان کهنسال

به رغم اینکه امروزه از اهمیت و صندلی درختان به عنوان یکی از اصیل ترین منابع زیستی انسان صحبت می گردد، اما گاهی انسان ها از طبیعت فاصله گرفته و نسبت به اهمیت و صندلی منابع گیاهی از جمله درختان کم توجه شده اند و غالباً از یاد برده اند که در روزگاری نه چندان دور، درختان نه فقط نقش زیست محیطی، بلکه اعتقادی در زندگانی انسان ها داشته اند.

هر ملتی غالباً با توجه به اقلیم خود و اعتقاد به صنعت، یک نوع درخت را بیش از سایر درختان محترم می شمارد، در ایران درخت چنار و سرو از صندلی ویژه ای برخوردار بوده و هست. مهم ترین نتیجه ای که چنین باورهایی دارد، قائل شدن قدرتی خاص برای درختان است. هنوز هم در مناطقی از ایران درختانی کهن سال دیده می گردد که مردم به آن ها دخیل بسته اند. این درختان در اعتقادات فولکلوریک، توانایی دارند تا باران بیاورند، خورشید را به درخشش وادارند، گله ها را افزایش دهند، زنان را به زایش کمک نمایند و انتها نذری برآورده سازند. غالب این درختان مقدس از میان درختان چنار انتخاب شده اند، لذا اهمیت این درختان به خصوص درختان چنار و سرو چنان بوده که کاشتن درخت در ایران جنبه اعتقادی هم یافته بود و جزء ثواب های عظیم به شمار می آمد، سنتی که پس از اسلام هم ادامه یافت و هنوز هم ادامه دارد.

در این میان درختان چنار کهن سال یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی و زیست محیطی در شهرستان نطنز است. درختان چنار، کهن سال ترین درختان در اقلیم ایران است، لذا گسترش شاخه های آن به حدی است که پهنه بسیار وسیعی را زیر سایه خود قرار می دهند. با توجه به شرایط اقلیمی مناسب به ویژه در مناطق کوهستانی و کوهپایه ای این شهرستان، چنار به صورت درخت بومی منطقه درآمده و در این بین درختانی با عمر و قدمت چند صدساله و گاهی هزارساله دیده می گردد که غالباً در مجاورت اماکن مذهبی یا در مظهر قنات ها و چشمه سارها روییده اند. این درختان در مرکز شهرستان و بیشتر مناطق روستایی و در دامنه های کوه کرکس رشد و نمو پیدا می نمایند، که در این میان می توان به درختان چنار مسجد جامع نطنز، چنار رهن، چنار مجموعه بازار، چنار طار، چنار سرشک، چنار طره و بسیار چنارهای دیگر اشاره نمود.

اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان نطنز در راستای صیانت از این گنجینه های زنده طبیعی نسبت به مستند نگاری و تهیه پرونده های ثبت این درختان اقدام نموده که تا کنون بعضی ازاین گونه های ارزشمند همانند درخت چنار 1700 ساله مسجد جامع نطنز، در فهرست آثار طبیعی کشور به ثبت رسیده است.

* رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان نطنز

منبع: گردشبان
انتشار: 28 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 28 اردیبهشت 1401 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 48930

به "نطنز، دیار درختان کهنسال" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نطنز، دیار درختان کهنسال"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید